esittely tekijätsisältökuviatilausnäyttelytlinkkejäarviointejain English

Arviointeja

1.
Suomen Taideyhdistyksen perustelua kirjallisuuspalkinnolle 15.1.2009:
Perusteluissa sanotaan: ”Rakkaus aiheeseen näkyy myös Ryijy elää- Suomalaisia ryijyjä 1778-2008-teoksessa. Kasvitieteilijä FT Tuomas Sopanen on kerännyt merkittävän suomalaisten ryijyjen kokoelman, joka on ollut esillä Varkauden taidemuseossa 2008 ja josta osa kiertää myöhemmin muutamissa muissa museoissa Suomessa. Näyttelyn yhteydessä Sopanen on toimittanut ja kustantanut komean teoksen. Asiantuntijana toimineen FM Leena Willbergin kiinnostavat ja havainnolliset tekstit käsittelevät ryijyn historiaa, kuvakieltä ja tekniikkaa. Teos on ilmestynyt myös englanniksi. Ryijy elää tuulettaa pölyttyneitä käsityksiämme ryijyistä ja osoittaa niiden visuaalisen rikkauden ja taiteelliset arvot.”

2.
Riitta Mäkelä, Kaleva 17.2.09. Ryijyn tie peitteestä penkille, lattialle ja taiteeksi seinälle.
Mm: ”Tutkijan perusteellisuudella Sopanen on koonnut ryijynsä kirjaksi, yli 200 vuotta kattavaksi noin 200 ryijystä kertovaksi kuva- ja tekstikavalkadiksi.
Työtiimissä ovat olleet mukana tamperelainen museoamanuenssi emerita Leena Willberg sekä valokuvauksen ja graafisen alan ammattilaiset.
Yhteistyön tuloksena on paitsi kaunis taidekirja, myös erinomaisen asiantunteva ja perusteellinen, historiasta nykyaikaan yltävä monipuolinen tietoteos. Valokuvat tuovat ryijyjen villan pehmeyden ja lämmön suorastaan käsin kosketeltavaksi.


Sopanen - Willberg
Ryijy elää
Suomalaisia ryijyjä 1778 - 2008, 395 sivua


© Tuomas Sopanen, Lauri Tuomenoksa 2016