esittely tekijätsisältökuviatilausnäyttelytlinkkejäarviointejain English

Tuomas Sopanen, Leena Willberg

RYIJY ELÄÄ, Suomalaisia ryijyjä 1778–2008

Ryijy elää-kirjassa on kerrottu suomalaisen ryijyn historia viikinkiajan veneessä käytetystä makuupeitteestä moderniksi, suurta kansainvälistä arvostusta saaneeksi taidetekstiiliksi. Ryijyn tarina kertoo ryijyn käyttötavoista, tekemisestä ja kuvioinnista eri aikoina ja siitä, miten se kulloinkin sopeutui senhetkisiin olosuhteisiin. Kirjassa on esitelty noin kaksisataa suomalaista ryijyä vuodesta 1778 vuoteen 2008. Mukana on useimmat kansanomaiset ryijytyypit, aivan vanhimpia lukuun ottamatta. Lisäksi on runsaasti esimerkkejä 1900- ja 2000-lukujen tyylisuuntauksista ja huipputaiteilijoiden töistä. Kirja perustuu Tuomas Sopasen yli kaksisataa ryijyä käsittävään kokoelmaan, joka on ilmeisesti Suomen neljänneksi suurin ryijykokoelma, museot mukaan lukien. Kirjan erityispiirre on, että ryijykuvien ja sanallisten kuvausten lisäksi suuresta osasta ryijyjä on yksityiskohtakuva, joka tuo esille ryijyn rakenteen, pehmeyden ja värien kauneuden.

Ryijyn tarinan lisäksi kirjassa on kuvat n. 200 ryijystä, usein myös lähikuva. Lisäksi FM Leena Willberg on kirjoittanut kaikista ryijyistä kuvauksen, joka kertoo ko. ryijyn valmistusajankohdan, tyypin, käyttötarkoituksen, suunnittelijan, valmistajan ja muita ryijyyn liittyviä tietoja ja ajatuksia.

Ryijy elää -kirja ilmestyi 8.5.2008, siinä on 395 sivua ja noin 380 kuvaa.

Ryijy elää -kirjalle on 15.1.09 myönnetty Suomen Taideyhdistyksen vuoden 2008 kirjallisuuspalkinto (yhdessä Musta Taide -kustantamon kanssa). Palkinto myönnetään teoksille tai tekijöille, jotka ovat merkittävällä tavalla edistäneet suomalaista taidekirjallisuutta ja taiteen tuntemusta. (ks arviointeja)

Tilaa Ryijy elää -kirja tästä! • • • Hinta NYT 30 € (norm. 60 €) + toimituskulut


Sopanen - Willberg
Ryijy elää
Suomalaisia ryijyjä 1778 - 2008, 395 sivua


© Tuomas Sopanen, Lauri Tuomenoksa 2016