esittely tekijätsisältökuviatilausnäyttelytlinkkejäarviointejain English

TEKIJÄT

Leena Willberg, FM, on eläkkeellä amanuenssin toimesta Tampereen museoista. Leena Willberg on johtavia suomalaisen ryijyn erikoistuntijoita. Hän on pitkän työrupeamansa aikana mm. dokumentoinut ja tutkinut tampereen museoiden laajaa ryijykokoelmaa ja ollut mukana tekemässä siitä näyttelyä ja julkaisua. Hän on myös on kirjoittanut ryijyistä monessa eri yhteydessä, viimeisimmäksi Kari-Paavo Kokin toimittamassa laajassa sarjassa Suomen antiikkiesineet. Ryijy elää- kirjaan Leena Willberg on kirjoittanut ryijyn tarinan ja esittelyt kaikista ryijyistä.

Tuomas Sopanen, FT, on toiminut kasvitieteen professorina Joensuun yliopistossa, erikoisalanaan kasvifysiologia ja –biotekniikka. Nyt hän on eläkkeellä. Hän on kerännyt ryijykokoelman, joka kattaa useimmat kansanomaiset ryijytyypit ja mallit 1700-luvun loppupuolelta nykypäivään saakka. Tuomas Sopanen on suunnitellut kirjan yleiskonseptin, tehnyt toimitustyön ja kääntänyt lähes kokonaan kirjan englanniksi. Hän kertoo kokoelmansa synnystä ja karttumisesta. Kesällä 2008 n. 85 ryijyä on näytteillä Varkauden taidemuseossa; ripustuksen suunnittelusta vastaa taidekeraamikko Leena Mäki-Patola

Kari Jämsén on Kuopion kulttuurihistoriallisen museon kuvaaja. Hän on kuvannut kaikki ryijyt ja taidekeraamikko Leena Mäki-Patolan ja Tuomas Sopasen kanssa osallistunut yksityiskohtien valintaan ja kuvannut ne.

Irmeli Ilmanen, Studio Kukkonen ja Ilmanen, on suunnitellut kirjan ulkoasun ja taiton. Hänet on palkittu kauniista kirjoistaan sekä kotimaassa että ulkomailla. Hänen ansiostaan lähikuvat saivat merkittävän aseman kirjan kuvituksessa ja kirjasta on tullut todella kaunis.


Katri Haahti:
Etydi II, yksityiskohta

Suunnitteluvuosi 2005
Taiteilijan itsensä kutoma
14 x 13 cm


© Tuomas Sopanen, Lauri Tuomenoksa 2016