esittely tekijätsisältökuviatilausnäyttelytlinkkejäarviointejain English

Ryijy elää - suomalaisia ryijyjä 1778–2008
näyttely 9.5.–28.9.2008
Varkauden taidemuseo

Varkauden museotoimen kesänäyttely Ryijy elää esittelee varkautelaisen Tuomas Sopasen laajan yksityiskokoelman ryijyjä. Näyttelyssä on esillä yli 80 ryijyä ja se on näin ollen yksi laajimmista Suomessa esitellyistä ryijynäyttelyistä.

Näyttelyyn valitut ryijyt kertovat ryijystä käyttötekstiilinä, sisustusesineenä ja taideteoksena. Ryijyjen käytössä tapahtuneet muutokset ja ryijyissä näkyvät muotisuuntaukset ovat myös esillä näyttelyssä. Näyttelyn vanhimmat ryijyt ovat kansanomaisia ryijyjä 1700-luvulta, uusin ryijy valmistuu vuoden 2008 keväällä.

Suomalaisten kansantaiteilijoiden ryijyjen rinnalla näyttelyssä nähdään muun muassa jugendajan penkkiryijyjä, 1900-luvun alun käsityöharrastuksen suosion nousun myötä valmistuneita sisustustekstiilejä, sekä myös keskeisten tekstiilitaiteilijoittemme, kuten esimerkiksi Uhra-Beata Simberg-Ehrströmin, Eva Brummerin, Ritva Puotilan ryijyjä. Näyttelyssä on esillä myös useita nykypolven suunnittelijoiden ryijyjä. Näyttelyyn liittyy myös osio, joka kertoo ryijyn historiasta, käytöstä ja antaa ohjeita ryijyn säilytykseen ja käyttöön kotioloissa.

Sopanen on koonnut yli kahdensadan ryijyn kokoelmansa varsin lyhyessä ajassa. Kokoelman vahvuus on sen laajuus ja systemaattisuus, jolla kokoelmaa on täydennetty. Intohimoisena keräilijänä Sopanen on halunnut luoda kokoelman, joka kertoo ryijyn koko kehityskaaren ja eri käyttömuodot käyttöesineestä moderniksi sisustustekstiiliksi.

Ryijykuvaukset ovat Leena Willbergin ja näyttelyn visuaalinen ilme Leena Mäki-Patolan tekemä.

Näyttely on avoinna ti–to klo 11–18, pe–su 11–16.

Varkauden taidemuseo

Ahlströminkatu 17, 78250 Varkaus

Puh. museo: (017) 579 4538
Puh. toimisto: (017) 579 4577

Sähköposti: taidemuseo (ät) varkaus.fi

Pääsymaksut: aikuiset 2,50 €, eläkeläiset 2,00 €,
ryhmät (yli 10 henkilöä) 2,00 €/hlö, Lapset ja opiskelijat ilmaiseksi.
Tiistaisin vapaa pääsy.


© Tuomas Sopanen, Lauri Tuomenoksa 2016